Technische lijnillustraties onmisbaar bij onderdelendocumentatie

Bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld leermiddelen voor het technisch onderwijs zijn lijntekeningen onmisbare schakels. Er is in deze vorm van onderwijs vaak sprake van onderdelendocumentatie waarbij je visueel moet maken hoe een product eruit ziet, hoe het in en uit elkaar gehaald moet worden, wat de werking is van de verschillende onderdelen enzovoorts. Groot voordeel is dat op die manier de hoeveelheid tekst wordt beperkt.

Lindhout Technisch Artwork kan aan de hand van een aangeleverd 3D-model (eventueel ook een 2D-tekening, schets of model) het product uit elkaar halen in de vorm van een technische lijnillustratie. De onderdelen worden in de juiste stand geplaatst en vervolgens omgezet naar een lijntekening. Op die manier haal je een product als het ware uit elkaar en wordt deze in gedemonteerde vorm in beeld gebracht. Dit noemen wij een ‘exploded view’. Uiteraard is het ook mogelijk om kleur toe te voegen, zodat de boodschap nóg beter overgebracht kan worden.

Benieuwd naar onze mogelijkheden?
0348 415 619

Documentatie, presentatie en instructie van lijnillustraties

Lijnillustraties nemen nog steeds een belangrijke plaats in in de wereld van instructie en presentatie. Door het gebruik van duidelijke en overzichtelijke illustraties kan de hoeveelheid van tekst geminimaliseerd of zelfs overbodig worden. Dit heeft uiteraard vele voordelen; door de hoeveelheid tekst terug te brengen worden veel kosten voor vertalingen bespaard. Bovendien kan een illustratie ook veel meer duidelijkheid brengen dan een (grote) hoeveelheid tekst. Een laatste, en niet onbelangrijk, aspect is dat het gebruik van veel tekst in bijvoorbeeld instructies en handleidingen, voor veel mensen een drempel vormt. Bij gebruik van illustraties is deze barrière niet aanwezig. De boodschap wordt als het ware verpakt in een soort stripverhaal.

 

Eenduidige manier van interpreteren 

Dit alles is terug te vinden in moderne instructie- en montagehandleidingen. Iedereen heeft wel eens meubel gekocht in een DHZ-zaak. Bij een dergelijk meubel zit dan vaak een instructie die volledig uit tekeningen bestaat. De tekeningen laten aan duidelijkheid niets te wensen over en kunnen maar op één manier geïnterpreteerd worden. Het gebruik van tekst is door de tekeningen overbodig geworden. Behalve dat de tekeningen de boodschap duidelijk naar voren kunnen brengen, is het niet bevatten van tekst ook van grote waarde voor bedrijven die hun producten in meerdere landen (taalgebieden) verkopen. De handleidingen kunnen in ieder land gebruikt worden.

De besparing is evident; geen kosten meer voor vertalingen, maar ook op uitgaven op het gebied van drukwerk en logistiek kan serieus worden bespaard.

Voordelen van vectorillustraties

Ook in moderne leermiddelen is de vervanging van tekst door tekeningen een onomkeerbaar proces. Dat geldt zowel voor de ouderwetse lesboeken als voor de digitale leermiddelen. Daarbij komt het feit dat lijntekeningen in vector formaat zijn. Dit houdt dus in dat deze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een foto, enorm vergroot kunnen worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een ander voordeel van vectorillustraties is dat deze qua bestandsgrootte redelijk klein is. Dit maakt de distributie van dit soort bestanden een stuk eenvoudiger.

Een ander groot voordeel is dat illustraties contrastrijk zijn. Daardoor kunnen details duidelijker in beeld gebracht worden dan op een foto mogelijk is. Deze details kunnen uiteraard ook, indien gewenst, vergroot worden of geaccentueerd met een andere lijndikte of kleur. Het is niet voor niets dat juist in de techniek lijnillustraties een belangrijke rol spelen. In instructie-manuals wordt in de meeste gevallen met lijnillustraties gewerkt en niet met foto’s.


Dat geldt nog meer in het geval van onderdelendocumentatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘exploded views’. Dit zijn tekeningen waarin alle onderdelen als apart item worden weergegeven, voorzien van een index-/bestelnummer bijvoorbeeld. Door deze onderdelen op een logische manier op de tekening te positioneren, kunnen deze ‘exploded views’ niet alleen dienen als hulpmiddel bij het bestellen van onderdelen, maar ook als instructie voor montage en demontage.

Verder zijn lijnillustraties redelijk eenvoudig aan te passen. Als het product of de montagewijze verandert, dan is het doorvoeren van deze wijzigingen redelijk eenvoudig.

Uiteraard valt er over dit onderwerp nog veel meer te vertellen. Bent u geïnteresseerd? Bel dan voor meer informatie of maak een vrijblijvende afspraak op 0348 415619.

Mensen bekeken ook
onze andere dienst