Zet uw ideeën om in levensechte afbeeldingen

Het gebruik van realistische 3D-renders heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Deze gerenderde afbeeldingen zien er zo levensecht uit, dat ze vrijwel niet van een foto te onderscheiden zijn. Dat komt uiteraard goed van pas bij items die lastig te fotograferen zijn of bij producten die nog in ontwikkeling zijn. Op deze wijze is het toch mogelijk om een levensechte afbeelding te presenteren.

Benieuwd naar onze mogelijkheden?
0348 415 619

Het verschil tussen een foto en een 3D render is haast niet te zien.

De kwaliteit van dit soort afbeeldingen heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. In feite is het momenteel zo dat het verschil tussen een foto en een gerenderde 3D-afbeelding haast niet meer te zien is. Bij het vervaardigen van dit soort levensechte afbeeldingen vormt een 3D-bestand de basis. Deze 3D-bestanden zijn dan vaak al gegenereerd worden door de R&D afdeling, bij het ontwerp van een nieuw product. Omdat deze bestanden dan al beschikbaar zijn, hoeft er geen tijd gestoken te worden in het vervaardigen van de juiste geometrie. Uit kostenoogpunt is het vervaardigen van 3D-renders interessant; de kosten zijn vaak beduidend lager dan bij traditionele fotografie, zeker als er een groot aantal producten moet worden afgebeeld die uiterlijk veel overeenkomsten hebben.

Zo is het bij het vervaardigen van gerenderde afbeeldingen de beschikbaarheid van het fysieke product niet noodzakelijk. Dat levert al een logistiek voordeel op. Bovendien kan bij 3D-rendering voor een camerastandpunt worden gekozen dat digitaal wordt vastgelegd. Hierdoor is het mogelijk om bij vervolgopdrachten exact de zelfde camerapositie te hanteren; dit is iets dat bij traditionele fotografie buitengewoon lastig is.

Hoe maak je een levensechte afbeeldingen?

Zoals vermeld, vormt het 3D-bestand de basis; dit bestand moet eerst worden geconverteerd naar het juiste bestandsformaat. Om de 3D-render een levensechte uitstraling te geven, moet er aan dit bestand de juiste kleuren en materialen worden toegevoegd. Dit gebeurt vaak aan de hand van aangeleverde afbeeldingen van soortgelijke producten. Voor de kleuren wordt vaak uitgegaan van de door de klant benoemde RAL kleuren. Daarna moet er een keuze gemaakt worden voor een camera opstelling waarin het product het best tot zijn recht komt. Uitgaande van deze camerapositie wordt dan de belichting ingesteld. In dit proces wordt gebruik gemaakt van wat je een virtuele studio zou kunnen noemen. De afmetingen van deze studio hangen af van het product dat gerendered moet worden. In deze studio wordt het product geplaatst op een vaste locatie. Ook worden de camera en lampen op een vaste plaats aangebracht. Daarna kan het product gerendered worden en ontstaat er een levensechte afbeelding. Het voordeel van deze werkwijze is dat bij het renderen van vergelijkbare producten gebruik gemaakt kan worden van dezelfde vastgelegde posities. Hierdoor krijgt deze nieuwe afbeelding dan exact dezelfde ‘Look & Feel’.

Bij het proces van het renderen wordt gekozen voor en bepaalde resolutie. Deze wordt bepaald door het doel waarvoor de afbeelding gebruikt gaat worden. Als een afbeelding beeldvullend op een gedrukte A4 of A3 brochure moet komen, is een hogere resolutie vereist dan bij gebruik op een website of een Powerpoint presentatie. Een groot voordeel is dat achteraf dezelfde afbeelding nogmaals gerendered kan worden in een hogere resolutie, bijvoorbeeld voor gebruik op een poster of beurswand.

Voordelen:

In vergelijking met traditionele fotografie biedt de 3D-rendering tal van voordelen. Een punt dat al eerder genoemd werd is dat de producten niet fysiek aanwezig hoeven te zijn; immers, er is alleen een goed 3D-bestand nodig. De voordelen hiervan zijn evident; soms bevinden de producten die in beeld gebracht moeten worden zich op een grote afstand of zijn ze gesitueerd op slecht bereikbare locaties.
Bovendien is het mogelijk om levensechte afbeeldingen te maken van producten die in werkelijkheid nog niet eens bestaan. Een ander voordeel is dat er nog wijzigingen kunnen worden aangebracht door het 3D-bestand aan te passen.

Geen bewerkingen meer achteraf

In de wereld van de 3D-bestanden komen ongewenste oneffenheden, zoals krassen en vuil niet voor. Het is dus ook niet meer nodig de afbeelding te bewerken om dit soort ongewenste effecten te verwijderen. Verder is het eenvoudig om producten in verschillende kleuren te renderen, of ze te voorzien van een ander logo of opdruk. Zeker in het geval van een ‘rebranding’ levert dit enorme voordelen op. In korte tijd kunnen grote aantallen producten worden voorzien van een nieuwe uitstraling.

Een andere mogelijkheid die 3D-rendering biedt, is het toevoegen van transparantie. Op deze wijze kunnen ook interne onderdelen in beeld worden gebracht. Dat kan bijvoorbeeld worden toegepast op een machine, waarvan het plaatwerk geheel of gedeeltelijk transparant wordt gemaakt, zodat het binnenwerk zichtbaar wordt.

Kortom: de mogelijkheden van levensechte 3D-afbeeldingen zijn vrijwel eindeloos. Neem contact met ons op en laat u informeren wat wij voor uw productpresentatie kunnen betekenen.